Domowe posiłki często uważane są za zdrowe. W większości przypadków jest to prawda, ponieważ gotując samodzielnie, kontrolujesz dobór składników i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z [...]
Ileż to razy słyszałem to stwierdzenie… Na dobrą sprawę, mało kto z nas może stwierdzić, że ma czas na treningi! Jak mówi stare porzekadło: Dla chcącego nic trudnego! I to chyba będzie motto tego artykułu. Sprawdź, co naprawdę kryje się w punkcie odpoczynek! Najczęściej bowiem jest to rozrywka przeznaczona na gry komputerowe czy bezmyślne [...]
[...] śródziemnomorska - charakterystyka, wpływ na zdrowie Dieta DASH - zasady, efekty. Najzdrowsza dieta w rankingu USA Nordyckie podejście do jedzenia Dieta nordycka nie jest kolejną modą, ale tradycyjną dietą, którą cieszą się mieszkańcy Finlandii, Danii, Islandii, Szwecji i Norwegii. Podobnie jak dieta śródziemnomorska, zawiera dużo produktów [...]
[...] Podsumowanie Pestki dyni są pożywne i zawierają sporą ilość magnezu, cynku i żelaza. Są też roślinnym źródłem białka i mogą być spożywane na różne sposoby. Zawarty w nich olej ma wiele korzyści zdrowotnych. Warto dodać pestki dyni do codziennego menu, zwłaszcza jeśli chcesz zadbać o zdrowie. Źródła: [...]
[...] ALLNUTRITION Choco Muffin Opakowanie Choco Muffin zawiera 500 g. Porcja produktu to 100 g. Dodać należy do niej 100 ml wody lub mleka. Można dodać również około 15 ml oleju kokosowego. Następnie całość mieszamy ręcznie lub mikserem przez około 2 minuty. Uzyskane ciasto wlewamy do papilotki na 3/4 wysokości i pieczemy w piekarniku przez 20 [...]
W miniony weekend Hadi Choopan zszokował wszystkich swoją formą podczas zawodów Vancouver Pro. W kategorii Open mężczyzn zmiażdżył konkurencję, w tym faworyta Nathana De Asha. Zaskoczył też wszystkich zmianą kategorii z “212” na Men’s bodybuilding. Hadi Choopan zwany również “Perskim Wilkiem” jest najlepszym irańskim [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
W naszych serwisach zazwyczaj spotykam się z problemami, które dotykają osoby o nadmiernie rozbudowanej tkance tłuszczowej. Czasem są to problemy zdrowotne, gdzie zmiana nawyków żywieniowych i kaloryczności diety, może prowadzić do poprawy stanu zdrowia. Częściej jednak są to kwestie wyłącznie poprawy wyglądu sylwetki, poprzez zmniejszenie ilości [...]
Czego potrzebujesz? Na spód: 30 g oleju kokosowego 50 g masła orzechowego 50 g jogurtu naturalnego 40 g mąki kokosowej 20 g izolatu białka serwatkowego słony karmel Na karmel: 100 g daktyli 25 g masła orzechowego 15 g izolatu biała serwatkowego o smaku słony karmel szczypta soli 30 g orzeszków ziemnych Polewa: 70 g czekolady min 74% kakao 10 g [...]
[...] samców szczurów (każda liczyła po 10 szczurów). Szczury z grupy I otrzymywały tylko sól fizjologiczną i służyły jako grupa kontrolna. Szczurom z grupy II wstrzykiwano sam olej raz w tygodniu, podczas gdy szczurom z grupy III podawano domięśniowo nandrolone (20 mg / kg / tydzień przez 60 dni). Szczury z grupy IV otrzymały doustnie 1 g na kg [...]
[...] CBD Kannabinoidy pochodzące z roślin to związki rozpuszczalne w tłuszczach. Jest to główny powód, dla którego kannabidiol, czyli CBD, najczęściej spotkać można pod postacią olejków. Przeważnie rozpuszczalnikiem dla CBD jest olej z nasion konopi, który bogaty jest w roślinną wersję kwasów omega-3, czyli kwas alfa-linolenowy (charakterystyczny [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g masła w temperaturze pokojowej 50 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 100 g sera mascarpone 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: 450 g szpinaku mrożonego 10 g oleju kokosowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 4 ząbki czosnku 2 całe jajka plus 2 białka które [...]
Kwasy z rodziny omega-3, czyli α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) odgrywają ogromną rolę w naszym organizmie. Niestety współczesne diety zawierają więcej kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Podsumowanie Zmiany te były istotnie skorelowane ze zmniejszeniem stężenia kortyzolu. Z kolei odwrotne efekty odnotowano w drugiej [...]
[...] tego, co kupujesz, a czego nie będziesz kupować w markecie. Może być dla Ciebie trudne trzymanie w rękach produktów pochodzenia zwierzęcego i jest to całkowicie zrozumiałe. Kolejną sprawą jest rozliczanie się z zakupionych towarów dla partnera. Tutaj warto dogadać się już na wstępie, które produkty będziecie kupować i jadać wspólnie, na przykład [...]
[...] aby dużej zachować świeżość. Zastąp wzdymające produkty innymi Nic na siłę, nie walcz ze swoim organizmem. Jeśli świeża cebula i czosnek sprawiają, że masz gazy, zmień je na olej czosnkowy, szczypiorek albo dopraw potrawy za pomocą ziół i przypraw. Wybierz suszone grzyby zamiast świeżych. Świeże grzyby zawierają poliole, które mogą powodować [...]
[...] majonezu. Może nie jestem koneserem tego dodatku, ale osobiście nie wychwyciłam żadnej różnicy. Konsystencja jest taka, jak powinna, nieco zwarta i aksamitna. Skład Woda, olej rzepakowy (30%), musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), skrobia modyfikowana, ocet winny biały, cukier, sól, stabilizator: guma [...]
[...] kurczaka z rożna Oprócz dobrych wartości odżywczych kurczak z rożna jest przede wszystkim niedrogi, co jest niewątpliwie ogromną zaletą, zwłaszcza w dzisiejszych czasach. Kolejnym plusem jest z pewnością to, że kurczak z rożna, zwłaszcza ten zrobiony w domu, jest zdrowszy niż kurczak smażony w głębokim oleju. Wygodnie jest też kupić gotowe, [...]
[...] różne orzechy. Jest to bardzo wdzięczny produkt, ponieważ może stanowić smaczną przekąskę do chrupania, być dodatkiem do dań na słodko i do wytrawnych. Awokado Awokado to kolejne bardzo dobre źródło tłuszczu. Ma kremową konsystencję i dość neutralny smak, dlatego może być dodatkiem do różnych past, sałatek itp. Pasuje niemal do wszystkiego. [...]
[...] nadzień. Tłuszcze, które z reguły znajdują się w konwencjonalnych słodyczach, z pewnością nie mogą być uznane za zdrowe, ani nawet neutralne dla zdrowia. Często jest to olej palmowy lub inne tłuszcze, które poddaje się procesowi hydrogenacji, czyli utwardzania. Proces ten sprawia, że związki lipidowe z olejów nie mogą być odpowiednio [...]